Nå er det offisielt, startskuddet gikk 16. november og verdens første UEGO-skole heter Smiodden og ligger i Stavanger.
UEGO er et prosjekt for ungdom, utviklet gjennom et samarbeid mellom Viking Håndball og Sparebanken Vest, der banken bidrar med allmennyttige midler til prosjektet. Målet er å inspirere ungdom til å bidra positivt for andre – på skolen – i nærmiljøet og i samfunnet generelt. UEGO skal motvirke mobbing og diskriminering, ja, dette er ord som er helt ute av vokabularet i prosjektet.
Hva betyr UEGO? Jo, det er å tenke like mye på hvordan andre har det, som hvordan du har det selv. Det er å gjøre noe bra for andre, vite at alle er like viktige, inkludere og respektere andre. Det kan handle om å bli kjent med flere ungdommer og la dem bli med vennegjengen, og gjøre noe gøy sammen. – Det kan være å gjøre noe fint for en annen klasse, for familien, for naboen, for de på gamlehjemmet, gjennom frivillig arbeid… Ved å gjøre noe som gleder andre, gjerne noe helt SYKT UEGO, får du også en stor glede selv.
– Sparebanken Vest samarbeider med Viking Håndball fordi vi har felles verdier når det gjelder å bidra til at ungdommene på Vestlandet har gode oppvekstvilkår. Uego er en holdningskampanje for ungdom i sin beste og mest sårbare alder, og har fokus på å inkludere, involvere og respektere hverandre. Målet er at en skal gjøre noe godt for andre, ja, være sykt Uego. Vi er stolte av å være en del av Uego sammen med Viking Håndball, sier Ommund Braut i Sparebanken Vest.
Smiodden Skole sitt motto er at «alle kan», og det skal prege skolens hverdag gjennom god kommunikasjon, kulturell forståelse og positivt menneskesyn. Skolen sier at UEGO-prosjektet gir dem et felles språk for å bekjempe dagens individualistiske trend – og de synes det er sykt kult å bli den første skolen i verden som er en UEGO-skole!
Ordet ” Uego” stammer fra Stavanger og betyr det motsatte av ego(isme). Lokale legender begynte å ta ordet i bruk i omkring år 2016 da den lokale ungdomen var gått lei av datidens mobbing og diskriminering. Ungdommen (ref. lokale historier) tok saken i egne hender og gjennom flere (mytiske) handlinger lykkes de å fjerne ordene ”mobbing” og “diskriminering” fra folkemunne. Dette tar vi heldigvis for gitt i dag.
Kommenter artikkelen nedenfor: